İçerik Yazmak

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır? İçerik Yazarları İçin İpuçları

1000 470 Oğuz Karaoğlan

1. Rakip İnceleme

Rakip içeriklerde kullanılan başlıklar analiz edilmeli ve bütün başlıkları kapsayacak şekilde başlıklar çıkarılmalıdır.

Ahrefs: Rakip İncemele Aracı

Başlıkların kapsamlı şekilde oluşturulmasının sebebi dışarıda o konuya dair herhangi bir entity bırakmamaktır. Oluşturulan içerik konuyla ilgili olan bütün (büyük bir bölümünü) entityleri içermelidir. Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcı içerik sayfasını ziyaret ettiğinde tekrar arama yapmak zorunda kalmamalıdır. Kullanıcının konu hakkında ilerleyen süreçte (belki daha sonra araştırma ihtiyacı hissedeceği entityler) yapacağı farklı bir sorguya da cevap veriyor olunmalıdır. Yani tek bir anahtar kelimeye odaklanmak yerine bütünsel olarak konuya odaklanılmalıdır. Anahtar kelimeler gruplandırılmalı, hiyerarşik olarak sıralanmalı ve içerik yazımına ondan sonra başlanmalıdır.

2. Google Arama Sonuçları

Google’ın bilgi paneli, bilgi grafikleri incelenmeli ve içerik yazılacak konuyla alakalı entityler arasındaki ilişki doğru ve sade bir şekilde içerikte verilmelidir. Özellikle kişi, kurum, yer/mekan ve nesne gibi kavramlar hakkında bilgi verilirken bilgi panelinde yer alan bilgilere dikkat edilmelidir. İçeriği bu entityleri kapsayacak şekilde oluşturulması gerekir.

Bilgi Paneli (Bilgi kutusu) Örnekleri

Google’ın arama sonuçları kullanıcı niyetini anlamak açısından da içeriğin nasıl olması gerektiğini anlamamıza yardımcı olur. Burada yer alan içerikleri kontrol ederek içerik formatının belirlenmesi gerekir.

3. Kullanıcıyı Tanıma (Anlama)

İçerik hakkında yazarken en önemli nokta içeriğinizi okuyacak olan kullanıcıyı tanımaktır. Kullanıcının içeriğe hangi amaçla geldiğinin farkında olmak gerekir. Kullanıcı niyetine göre olası merak edilenler (sorular, araştırmalar, istatistikler, fiyatlar, çeşitler) eksiksiz olarak içerikte veriliyor olmalıdır. 1. başlıkta söylendiği gibi kullanıcının konu ile ilgili olası sorgularına da cevap verilmesi gerekir.

4. Soruları Cevaplama

SSS: Kullanıcıların soracakları olası soruları ekleyin ve cevaplayın.

Sıkça sorulan sorular bölümü oldukça sade olmalıdır. Sorulan soru net şekilde cevaplanmalıdır. Soru ve cevap dışında başka herhangi bir konudan bahsedilmemelidir.

5. Öznellikten Kaçınma

İçeriklerde öznel ifadeler olmamalıdır. Tamamen nesnel olgular ile içerik oluşturulmalıdır.

Bilgi vermeye yönelik oluşturulan içeriklerde kaynak belirtmeden “en önemli, en iyi, bence, sanırım, düşünüyorum” gibi yazarın kararına göre fikir belirten ifadeler olmamalıdır. Örneğin, “en iyi” ifadesi kullanılan bir içerikte kesinlikle kaynak (atıf yapmak, link vermek) belirtilmelidir. Kime göre en iyi? Hangi kaynak ve otorite tarafından en iyi olarak gösterilmiş/kanıtlanmış/araştırılmış.

6. Eş Anlamlı Kelimeler

Anahtar kelimelerin eş anlamlıları içerikte kullanılmalıdır.

Kullanıcıların eş anlamlı kelimeler ile yapacağı farklı arama sorgularına hitap edebilmek için ve arama motorlarına içeriğin ne anlam ifade ettiği konusunda yardımcı olmak için kelime varyasyonları kullanmak önemlidir. Eş anlamlı kelimeleri kullanmak hem kelime varyasyonlarındaki görünürlüğü artıracak hem de o kelimenin konuyla olan bağlamını güçlendirecektir.

Örneğin, Çeviri Nedir? ve Tercüme Nedir? aynı şeyi ifade eden iki farklı sorudur. İçerikte bu şekilde kullanımların olması her iki sorgu ile sayfanın bağlamını güçlendirecektir. Fakat bunu spam olacak şekilde yapmamak gerekir. Bazı yerlerde çeviri kelimesini kullanırken bazı yerlerde tercüme kelimesini kullanmak içeriğin kapsamını artırmak için yeterlidir.

7. Dil Bilgisi

Google algoritmaları içerikleri parçalar halinde anlamlandırır ve birbirine bağlar. Noktalama işaretleri hem kullanıcıların içeriği daha kolay tüketebilmesi hem de algoritmaların içeriği anlamlandırması açısından önemlidir.

8. Kısa Cümleler

Uzun cümleler kullanıcı açısından anlamayı zorlaştırabilir. Bu duruma istinaden içeriğin herkesin anlayabileceği şekilde çok uzun olmayan cümlelerden oluşturulması gerekir.

9. Kısa Paragraflar

İçerikte yer alan paragraflar başlığın konusu dışında kalan cümleler/anlatımlar içermemelidir. Paragraflar için standart bir kelime sayısı vermek çok mantıklı/doğru olmasa da paragraflar 50-100 kelimeyi geçmemelidir. İçeriği okuyacak kullanıcıların büyük bir bölümünün mobil cihazlar ile sayfanıza geldiğini unutmayın. 2021’in 1. çeyrek Statista verilerine göre web sitesi trafiğinin %54.8’i mobil cihazlardan gelmektedir. Uzun paragraflar, mobil ekranlar düşünüldüğünde içeriğin okunmasını ve takip edilmesini zorlaştıracaktır.

Kısa paragraf örnek, Kaynak: Healthline

10. İçerik Zenginleştirme

Değişen kullanıcı davranışları ile birlikte video içerikler daha çok tüketilir hale gelmiştir. Kullanıcılar uzun sıkıcı yazıları okumak yerine konu hakkında video içeriklere başvurmaya başladı. İçeriklerin kolay anlaşılması ve zenginleştirilmesi için  içerik; görseller, tablolar, anketler, PDF dosyaları, işitsel özellikler ile de desteklenmelidir.

Örneğin, şunları yapabilirsiniz;

  • Yazdığınız içeriğe konu ile ilgili bir video ekleyerek içeriği zenginleştirin.
  • İçeriğe kullanıcının aradığı bilgiyi hızlıca bulabileceği tablolar ekleyin.
  • Anlatımınızı görsellerle destekleyin.

11. İç Linkleme

Kendi sitenizde daha önce yayınlanmış ve içerik yazılan konuyla alakalı içeriklere link verilmelidir.

İç linkleme sitede yer alan içeriklerin bir biri ile bağlanması ve ilişkilendirilmesi için algoritmalara fısıldayan önemli bir optimizasyondur. Uygun anahtar kelimelerle link vererek link verilen içeriğin o kelimeyle (ve konuyla) olan bağlamını güçlendirirsiniz. Aynı zamanda kullanıcının da link verilen içerik hakkında eksik bilgisinin olması durumunda, tıklamasını ve sitede kalmasını sağlamış olursunuz.

12. Güncellik

İçerikte güncellenmesi gereken bilgiler varsa takip edilmelidir.

Google’ın dikkat ettiği ve takip ettiği önemli kalite değerlendirmelerinden biri de içeriğin güncel olmasıdır. İçerikte verilen bilgiler zamana göre değişiklik gösterecek bilgiler ise takip edilmelidir ve güncel tutulmalıdır. Bir içerik yazarıysanız ve içeriği güncelleme şansınız olmayacaksa durum hakkında yetkiliye bilgi vermelisiniz.

Örneğin, “Otoyol geçiş ücretleri” hakkında bir içerik yazdıysanız bu her yıl güncellenen bilgiler içerir. Her yıl geçiş ücretlerini güncellemeniz gerekir.

13. Veri Paylaşımı

Bilimsel veriler, araştırmalar, analizler ve istatistikler içeriğe eklenmelidir. Sektörel bir bilgi paylaşılıyorsa ve konuyla ilgili daha önce sizin bir araştırmanız olduysa verilerle birlikte içeriğe eklenmelidir.

İçeriğe eklenecek doğru bilgiler dışarıdan bağlantı alabilmek ve referans gösterilmek için iyi bir fırsattır. İçeriği oluştururken nasıl başka sitelere atıfta bulunuyorsak aynı şekilde bilimsel veriler paylaştığımız takdirde backlink almamız kolaylaşacaktır.

  • Örneğin, Google Haziran 2021 statista verilerine göre dünya genelinde %87.76 pazar payı ile birinci sırada yer aldı. (Hem konu hakkında otorite olarak kabul edilen bir siteye atıfta bulunduk hem de istatistiksel bir bilgi ile içeriğimizi güçlendirdik.)
  • Örneğin, B2B iş yapan bir firmanız var. Ürettiğiniz ürünlerin en çok hangi sektörlerde kullanıldığının datasına sahipsiniz. Konuyla ilgili içerik yazarken ürününüzün sadece sizde olan bu verilerini paylaşın ve atıfta bulunulabilmesini sağlayın. Böylece backlink profilinizi de güçlendirmiş olursunuz.

Unutmayın, backlink alan içerik kraldır. Doğal backlink alacak kalitede bir içeriğiniz varsa mutlaka ödüllendirilirsiniz.