SEO Açısından En Önemli Sunucu Durum Kodları

SEO Açısından En Önemli Sunucu Durum Kodları

1170 520 Oğuz Karaoğlan

HTTP durum kodları sayfa URL’sine tarayıcı tarafından istek gönderildiğinde tarayıcının aldığı ilk cevaptır. Alınan cevaba göre tarayıcı sayfayı gösterir. Bu kodların her biri sayfanın durumu hakkında bilgi verir. Durum kodlarının anlamını bilen kullanıcılar alınan bu cevap koduna göre sayfanın durumunu anlayabilir.

Arama motorları için de aynı şeyler geçerlidir. Arama motorlarına sayfaların durumu hakkında bilgi verir ve ona göre işlem yapmasını sağlar. Şimdi bu kodlardan en önemli olanlarını teker teker inceleyelim ve SEO’ya uygun şekilde nasıl kullanacağımıza bir bakalım.

HTTP 200 — Tamam

HTTP 200 — Tamam

Sunucuya yapılan istek normal ve her şey yolunda, sayfayı göster anlamına gelir. Sayfa (robots.txt tarafından engellenmiyorsa) Google botları ve diğer arama motorları tarafından taranabilir durumda demektir.

SEO açısından değerlendirdiğimizde içerik yönünden kaliteli, sayfa içi problemleri olmayan ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunan sayfalar 200 durum koduna sahip olmalıdır. 200 koduna sahip fakat optimize edilmemiş sayfalar hem kullanıcılar hem de arama motorları açısından memnuniyetsizlik durumuna neden olur.

Bu hatalı sayfalar için yazının devamında göreceğimiz gibi, sadece iç linklemeden kaldırmak yeterli olmayacak aynı zamanda hangi durum kodu ile optimize etmeniz gerektiğini de öğreneceksiniz.

HTTP 301 — Kalıcı Olarak Taşındı

HTTP 301 — Kalıcı Olarak Taşındı

Yüklenmesi istenen sayfa taşındı ve kalıcı olarak başka bir URL adresine yönlendirildi anlamına gelir. SEO açısından çok kullanışlı ve faydalı olan bir durum kodudur. Örneğin, alan adı değişikliği, http’den https’e geçiş ve hatalı URL adreslerinin optimize edilmesi gibi çeşitli durumlarda kullanılır. Bu durum kodunun en önemli özelliği ise hem gelen trafiği kaybetmememizi sağlar hem de sayfaya gelen bağlantıların aktardığı değerin aktarılmasını sağlar.

Botlar artık orijinal URL adresine erişemeyecek ve hedef sayfayı keşfetmek için yönlendirmeyi izleyecektir. Sayfanın taşındığını ve orijinal URL’deki sayfanın artık taranmaması gerektiğini anlayacaktır.

Sonuç olarak ise;

  • Orijinal (Yönlenen) sayfa dizinden silinecek
  • Hedef sayfa dizine eklenecek (Ancak orijinal sayfanın sıralama sonuç sayfasındaki (SERP) sıralamayı koruyacağının garantisi yoktur.)
  • Orijinal sayfaya gelen geri bağlantıların bağlantı değeri, hedef sayfaya iletilecektir.

Google sadece kopya veya benzer içeriğe sahip sayfalarda 301 yönlendirme yapmanızı öneriyor. En çok yapılan hata ise ana sayfaya otomatik olarak yönlendirme yapmaktır. Çünkü bu sayfaya gelen geri bağlantılar o sayfanın içeriğine yapılan atıflardır aslında. Kullanıcı sitenize o bağlantılar yoluyla geliyorsa sizin ana sayfanızı görmeye değil ilgili içeriği keşfetmek için geliyor.

Farz edelim geri bağlantılar var, bu gelen bağlantıların aktardığı değeri kaybetmek istemiyoruz ve aynı zamanda benzeri olmayan bir sayfa olduğunu düşünelim. Peki benzeri olmayan bir sayfanın yönlendirilmesi nasıl yapılmalıdır? Bu durumda sayfa bir üste kategoriye yönlendirilmelidir. Örneğin bir ürün detay sayfası ise bulunduğu kategoriye yönlendirilebilir. Böylece hem bağlantıların sağladığı değeri kaybetmeyiz hem de ilgili olabilecek bir kategoriye yönlendirme yapmış oluruz.

Site içi linkleme de ise durum biraz daha meşakkatlidir. Eğer çok link alan bir sayfayı yönlendirmemiz gerektiyse, daha önce bu sayfaya verilen linklemeler düzeltilmelidir. Yönlenen sayfaya yapılan linklemeler kaldırılmalı ya da hedef sayfaya olacak şekilde tekrar yapılmalıdır.

HTTP 302 — Geçici Olarak Taşındı

HTTP 302 — Geçici Olarak Taşındı

İstek yapılan sayfa geçici olarak başka bir URL adresine yönlendirildi demektir. Kalıcı 301 yönlendirmesi gibi geçici 302 yönlendirmesi de gelen trafiği kullanıcılar hissetmeden elimizde tutar. Ancak SEO açısında anlamı farklıdır. Arama motorlarına sayfanın daha sonra tekrar açılacağını söyler. Google Bot sayfayı dizininden silmeyecek ve taramaya devam edecektir. Böylece sayfanın değeri orijinal URL adresindeki sayfada kalmaya devam eder. 301 yönlendirmedeki gibi bir değer aktarımı sağlanmaz.

Site içi linklemeler özelinde 302 durum koduna sahip bağlantıya işaret eden linkleri düzenlemeye gerek yoktur. Fakat 302 durum koduna sahip sayfalarınız var ise gerçekten daha sonra açılacak sayfalar olduğundan emin olun. Eğer kalıcı hale gelecekse 302 durum kodunu 301 ile değiştirmeniz gerekir.

HTTP 304 — Değiştirilmedi

HTTP 304 — Değiştirilmedi

İstenen sayfa son taramadan bu yana değişmedi demektir. Yani söz konusu sayfanın Google botu tarafından tekrar taranmasına gerek yoktur.

HTTP 304 durum kodu iyi bilinmemektedir. Düzgün kullanıldığı takdirde tarama bütçesinden tasarruf etme imkanı sunar. Sayfaya gelen Google botu, önbelleğe alınmış sürümü kullanacak ve sayfayı taramayacaktır.

“Klasik” sayfalar için bu tür bir yanıtın uygulanması zor olabilir ve geliştirme gerektirebilir. Öte yandan CSS/JS türündeki kaynak sayfaları için kazançlı olduğunu söyleyebiliriz. Hiç değiştirilmeyen sayfalar için 304 durum kodunu 200’e tercih edebilirsiniz.

HTTP 404 — Dosya Bulunamadı

HTTP 404 — Dosya Bulunamadı

Sunucu da istenen URL için herhangi bir sayfa bulunamadı, yani sayfanın mevcut olmadığı anlamına gelmektedir. Bu durum genelde yanlış linkleme, yanlışlıkla sayfayı silme veya kullanıcının yanlış URL yazması sonucu oluşur.

Daha önce dizine eklenmiş bir URL adresi 404 kodu dönüyor ise arama motorları bu sayfayı dizinden kaldırır. Sayfa dizinden kaldırıldığı zaman sayfanın SEO değeri de silinmiş olur.

404 durum kodu çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Siteye zararı olabileceği gibi faydaları da vardır. Google’ın, hatalı veya artık var olmayan URL adreslerini dizine eklemesini engeller.

İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için aşağıdaki özelliklere sahip özel bir 404 hata sayfası oluşturmanız önerilir:

  • Açıkça sayfanın mevcut olmadığını belirtir.
  • Sitenizin tasarımına uygun tasarlanmıştır.
  • Erişilebilir içeriğe bağlantılar sağlar.
  • Dizine eklenmez.

Burada dikkat etmemiz gereken bir konu da, 200 durum koduna sahip 404 tasarımlı sayfa kullanımı yanlış bir kullanımdır. Asla 200 koduna sahip bir sayfayı 404 sayfa tasarımı ile yayınlayıp, daha sonra artık bulunmayan sayfaları bu sayfaya yönlendirmeyin.

Özelleştirilmiş bir 404 sayfasında bulunan bağlantıların dahili bağlantıdan sayılacağını unutmamak gerekir. Bir yanlış kullanımdan daha bahsetmek gerekirse; 404’e düşen bütün sayfaları sistematik olarak 301 yönlendirme yapmayın. Çünkü silinmesini istediğimiz sayfalarda 404 durum kodu kullanmamız gerekebilir. Ayrıca site içi bağlantılarda 404 dönen sayfalara verilen linkler düzeltilmelidir.

HTTP 410 — Gitti (Artık yok)

HTTP 410 — Gitti (Artık yok)

İstenen sayfa artık mevcut değil demektir. HTTP 404 durum kodunun farkı burada yatmaktadır: “Sayfa önceden vardı ama kaldırıldı ve değiştirilmeyecektir.” Bu nedenle Google botuna gönderilen mesaj daha kesin ve nettir. Google gecikme olmadan hızlıca dikkate alacaktır ve indekslenen sayfa hemen kaldırılacaktır.

Bu nedenle bir sayfanın indeksini hızlı bir şekilde kaldırmak istediğinizde, HTTP 410 durum kodu 404’e tercih edilmelidir. Aynı zamanda çok dikkatli olunması gerekir. Çünkü hata durumunda sonuçları daha ağır olabilecek bir durum kodudur. Bir sayfanın indeksini kaldırmanın başka yolları da vardır fakat 410 yanıtının uygulanması sürecin otomasyonunu sağlar. Site içi linklemede de 410 sayfaya giden bütün bağlantıları düzeltmeniz gerekir.

Bu yazıyı okuyarak SEO açısından sunucu durum kodlarının ne anlama geldiğini ve nasıl kullanılması gerektiğini öğrendiniz.